Polenska alergija

Prema novim istraživanjima sprovedenim u Evropi, učestalost polenskih alergija je bar dvostruko veća u poslednjih 30 godina nego ranije.

Polenska alergija može da poremeti svakodnevni život, čini da se osećamo umorno, dekoncentrisano i utiče na loš kvalitet sna. Kod ljudi koji često pate od alergije, postoji četiri puta veća verovatnoća da obole od astme, infekcije uha, upale sinusa, ekcema, alergija na ujede insekata i hranu, kao i od migrene i depresije.

Prevalenca alergijskih bolesti je poslednjih decenija u stalnom porastu. Najčešće alergijske bolesti u dečijem uzrastu su atopijski dermatitis, alergija na hranu, astma i alergijski rinitis… Poznato je da deca čiji roditelji imaju alergiju, imaju dva puta veće šanse da razviju neku od alergijskih bolesti u odnosu na onu decu čiji roditelji nemaju alergiju. Upravo kod te dece treba razmišljati o prevenciji, odnosno proveri potencijalne alergije.

 

Kako prepoznati simptome:

Javljaju se odmah nakon izlaganja alergenu (polenu).

Nazalni simptomi: među prvima se javlja curenje providnog vodenastog sekreta iz nosa, zapušen nos i kijanje. Ublažavanje simptoma je moguće uz odgovarajuce proizvode koji stvaraju mehanički film koji sprečava kontakt sluznice nosa i alergena, ili kapi pogodne za smanjenje upale nosne sluznice i olakšavanje disanja.

Očni simptomi: najčešći su svrab, crvenilo i suženje očiju, kao i otečenost očnih kapaka. Lokalno suzbijanje simptoma, moguće je korišćenjem antiinflamatornih kapi za oči.

Ostali simptomi: svrab i iritacija nepca i grla i spoljašnjeg usnog kanala takođe mogu da ukazuju na polensku alergiju.

Mnogi kortikosteroidni preparati mogu pomoći u olakšavanju tegoba, međutim, oni nisu i ne smeju biti način borbe protiv simptoma, bez jasno definisanog uzročnika alergije.

Telo nam samo ukazuje da postoji žarište, i upozorava nas simptomima koji su gore navedeni da postoji problem koji treba proveriti. Prepoznajte simptome, a uzrok simptoma i najlakši način rešavanja problema potražite kod nas.

 

 

 

0
  Slične objave
  • No related posts found.