info@megaclinic.rs
Hét - pén: 07:00 – 20:00
Szombat: 07:00 – 12:00

ELŐKÉSZÜLETEK A LABORVIZSGÁLATOKRA

ELŐKÉSZÜLETEK A LABORVIZSGÁLATOKRA

A laborvizsgálatokat megelőzően fontos tiszteletben tartani a szükséges szabályokat, annak érdekében, hogy a leletek mérvadóak és biztosak legyenek. Gyakran megtörténik, hogy éppen a páciens előkészületétől függnek az eredmények. Valamennyi laborvizsgálat különböző előkészületet igényel. Mi néhány legfontosabbat sorolunk fel.

Alapvető felkészülés az általános vérvizsgálatra

Az alapvető felkészülés a vérvizsgálatra gyakran arra korlátozódik, hogy a vérvétel előtt, 12 órával, a páciens mérsékeli a táplálékbevitelt. Azonban, a vérvétel előtti napon ajánlatos csökkenteni az édességek és zsíros ételek fogyasztását is. Ugyanakkor a túlzott alkohol, kavé fogyasztása, a dohányzás, álmatlanság és a fokozott testi aktivitás úgyszint befolyásolhatja a vizsgálati eredményeket. Tehát érdemes elővigyázatosnak lenni előtte.

A vérvétel reggelén nem kell semmit sem enni, sem inni. Megengedett csupán a szénsavmentes víz fogyasztása kb. 4oo ml-ig. Amennyiben rendszeres kezelés alatt van (gyógyszereket szed, inzulint vagy dietetikus készítményeket), a laboránst tájékotassa a vérvétel előtt.

Utasítás a pácienseknek a vénából való vérvétel után

A vérvétel utáni vérömleny és véraláfutás kialakulásának megakadályozása céljából érdemes betartani azokat a teendőket, amelyek a vérvétel befejezését követik. Tehát, miután a laboráns leveszi a vért, a karját tartsa kinyújtva és erős nyomással tartsa a vattát a szúrás helyén legalább 5 percig.

Ily módon elállítja a vérzést és megakadályozza, hogy véralvadás keletkezzen. Abban az esetben, ha véralvadásgátló gyógyszert szed, amely meghosszabbítja a véralvadás idejét (Aspirin, Andol....), a vattacsomót tartsa a szúras helyén legalább 10 percig.

A vérvétel után, akármennyire is jól érzi magát, ne álljon fel hirtelenül, azaz egy meghatározott ideig maradjon a váróteremben. Ne végezzen fizikai munkát azzal a kezével, amelyből vért vettek és aznap ne menjen testépítő terembe edzeni.

Előkészület a vizeletvizsgálatra

Az egyszerű vizeletvizsgálatra, valamint egyéb szubsztancia (alkotóanyag) jelenlétének megállapításához az első reggeli vizelet szükséges. A vizeletet gyógyszertárban vásárolt, steril üvegcsében kell elvinni a laboratóriumba, legkésőbb 2 órával a vizelés után.

Egy nappal a vizeletvizsgálat előtt nem kell nagyobb mennyiségű vizet és más folyadékot inni, hogy a vizeletnek minél nagyobb legyen a koncentrációja. Úgyszintén, ne szedjen vizelethajtót (diuretikumot) vagy más gyógyszereket, amelyek serkentik a vizeletkiválasztást.

Előkészület a székletminta leadására ( okkult-rejtett vérzés diéta nélkül)

Mielőtt a székletet elvinné laboratóriumi vizsgálatra, fontos, hogy ne szedjen olyan gyógyszereket, egy hétig a mintavétel előtt, amelyek esetleg vérzést idézhetnének elő az emésztőrendszerben.

Hasmenés, menstruáció, hematúria (vérvizelés) vagy aranyérvérzés esetén a vizsgálatot el kell halasztani.

Vegyen mintát a székletből azzal a kiskanállal, amit az eredeti csomagolásban lévő edénykével együtt vesz meg a gyógyszertárban. A mennyiség körülbelül mogyorónagyságú legyen, levehető előző este a minta elvitele előtt a laboratóriumba, de addig kötelezően hideg helyen kell tárolni.

Utasítás a 24 órás vizeletgyűjtésre

A 24 órán keresztül tartósítót (savat) tatalmazó üvegbe (a laboratóriumba kap) összegyűjtött vizelet vizsgálatára vonatkozó folyamat tiszteletben tartása úgyszintén fontos.

Ugyanis, a reggeli első vizeletet nem kell begyűjteni, a továbbit a nap folyamán és éjjel a tartósítót tatalmazó üvegbe kell gyűjteni, majd hideg és sötét helyen tartani. A vizeletgyűjtés másnap fejeződik be az első reggeli vizelet hozzáadással a meglévő mennyiséghez.

Két nappal az egynapos vizeletgyűjtés előtt, és azon a napon sem engedett az alkohol és vitamin fogyasztása. Egy nappal előbb és a vizeletgyűjtés napján a páciensnek nem kell felvennie az előírt gyógyszeres kezelést sem, viszont ezzel kapcsolatban ki kell kérni az orvos véleményét. A laboránst is tájékoztatni kell arról, hogy milyen gyógyszereket szedett, szünet nélkül, a vizeletgyűjés ideje alatt. Az említett időszakban ne egyen banánt, diót, mogyorót, mandulát és kávét sem igyon.

Bármilyen dilémmája van, mielőtt a MegaClinik Lab laboratóriumába jönne, kedves személyzetünk rendelkezésére áll. Mindannyiunk célja az analízisek sikeres elvégzése, annak érdekében, hogy a páciensek idejekorán megfelelő gyógykezeléshez jussonak.

Hozzászólások
Hozzászólás küldése
0
Hozzászólások
Még 1000 karakter áll rendelkezésére
    A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik ennek az internetes portálnak a véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
    Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
    Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..