info@megaclinic.rs
Pon - pet: 07:00 – 20:00
Subota: 07:00 – 12:00

Biohemija

Biohemijske analize predstavljaju pouzdanu metodu kojom se analizom krvi pacijenta može utvrditi opšte zdravstveno stanje, ali i pojedinačni faktori koji ukazuju na potencijalna stanja poput nekroze, trudnoće, oboljenja bubrega, jetre ili pankreasa, bolesti kostiju, i sličnog.

Biohemijski procesi su pod direktnim uticajem endokrinog sistema, što znači da su predmet biohemijskih ispitivanja upravo hormoni koji se luče u organizmu, i to prvesntveno hormoni štitne žlezde, pankreasa i nadbubrežne žlezde.

Odstupanje od referentnih vrednosti ne mora nužno ukazati na ozbiljan zdravstveni problem, ali se pored drugih analiza, kao i anamneze i pregleda pacijenta od strane lekara, može izvesti zaključak da li kod pacijenta postoji potencijalno žarište koje označava početak određene bolesti. Ozbiljna klinička slika oboljenja podrazumeva da će nekoliko parametara biti ispod ili iznad referentnih vrednosti.

U cilju dobijanja pouzdanih rezultata biohemijskih analiza, potrebna je i adekvatna priprema pacijenta za uzimanje uzorka krvi. Pre davanja krvi na analizu, potrebno je da pacijent ne konzumira hranu najmanje 12 sati pre uzorkovanja, da ne konzumira duvanske proizvode nekoliko sati pre davanja krvi na analizu, kao ni alkoholne napitke. Pacijentima se preporučuje da uzorke za biohemisjke analize daju u jutarnjim časovima, idealno između 7 i 10 sati. Biohemijske analize igraju presudnu ulogu u odabiru adekvatne terapije i njenom doziranju. Preporuke nalažu da se, u okviru preventivnih mera i očuvanja zdravlja, biohemijske analize obavljaju jednom godišnje.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.