info@megaclinic.rs
Pon - pet: 07:00 – 20:00
Subota: 07:00 – 12:00

CRP - C reaktivni protein

CRP - C reaktivni protein

Šta je CRP?

CRP (C reaktivni protein) predstavlja jednu od standardnih analiza kojom se procenjuje postojanje neke infekcije.

CRP poznat je u laboratorijskoj dijagnostici kao najviše ispitivan protein plazme, koji služi kao upalni marker, zbog čega je važan indikator kod upale, nekroze tkiva ili traume. Ima visoku osetljivost i malu specifičnost. Kod zdravih osoba CRP je prisutan u vrlo niskim koncentracijama, najčešće su vrednosti manje od 1 mg/L.

Smatra se da su normalne vrednosti CRP-a od 0-5 mg/L. Vrednosti od 5-10 mg/L se obično sreću kod pušača. Kod blažih upala, CRP je obično do 40 mg/L, dok kod ozbiljnijih upala ide preko 50, a kod bakterijskih infekcija vrednosti CRP-a su obično preko 100 mg/L.

Koristan je i u proceni kako bolest napreduje kao i kako deluje određena terapija.

 

Zašto se radi analiza? 

Povišen CRP se javlja iz više razloga ali u osnovi njegovog skoka je zapaljenska reakcija bila ona virusna ili bakterijska.

Vrednost CRP-a se ispituje u cilju: otkrivanja i praćenja infekcije, otkrivanja infekcije nakon operacije (vrednost CRP-a normalno raste u  prvih 6 sati od operacije i pada nakon tri dana), praćenja bolesti koje se karakterišu postojanjem aktivnog upalnog procesa (to mogu biti maligniteti,  reumatoidni artritis, zapaljenske bolesti creva kao i mnoga druga oboljenja).

Ono što još treba znati da CRP može biti povećan i u drugim stanjima, a to su: dijabetes, kod hroničnih pušača, trudnica, gojaznosti, alkoholizma, bolesti srca i krvnih sudova.

 

Kako se uzima uzorak?

Najvažnije pitanje svakog pacijenta jeste kako ide priprema neposredno pred vađenje krvi za ispitivanje CRP-a. Posebne pripreme za obavljanje ove analize nema. Najbolji savet od lekara i laboranta jeste da se izvadi neposredno nakon noćnog spavanja, odnosno u jutranjim satima. Takođe može da se izvadi u bilo kom dobu dana, u zavisnosti od potreba pacijenata. Ukoliko uzimate neke lekove, potrebno je to naglasiti svom lekaru kako bi znao uporediti nalaz sa stanjem pacijenta.

Uzorak za analizu je venska krv, krv iz prsta ili pete kod novorođenčadi i male dece.

Rezultat CRP testa je gotov istog dana, u roku od svega par sati od uzorkovanja.

Napominjemo da sama vrednost CRP testa u krvi nije dovoljna za postavljanje konačne dijagnoze i stepena postojeće infekcije već se ovaj parametar prati zajedno sa drugim laboratorijskim testovima i dijagnostičkim procedurama.

U našoj laboratoriji krv uzorkujemo svaki dan od 7 do 19h, zakazivanje pre vađenja krvi nije potrebna, te se rezultati dobiju svega kroz par sati. Takođe nudimo mogućnost i slanje rezultata na mail.

Komentara
Pošalji komentar
0
Komentara
Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.