info@megaclinic.rs
Pon - pet: 07:00 – 20:00
Subota: 07:00 – 12:00

Da li redovno pregledate svoje mladeže?

Da li redovno pregledate svoje mladeže?

Prepoznajte melanom na vreme.

Proučavanju bora u ogledalu posvećujemo puno veću pažnju nego pregledanju mladeža. Stoga ne čudi porast broja obolelih od melanoma. Veći rizik od nastanka melanoma imaju osobe svetle puti, svetlih očiju i kose, osobe koje lako i brzo izgore na suncu, osobe koje su često i intenzivno bile izložene ultraljubičastim sunčevim zracima, naročito ako su zadobile jake opekotine od sunca u detinjstvu i mladosti, oni koji se izlažu delovanju UV zraka u solarijumima, osobe s velikim brojem mladeža ili s tzv. displastičnim (već promenjenim) mladežima, osobe koje su prethodno lečene od melanoma ili karcinoma kože i krvni srodnici obolelih od melanoma. Svaka promena madeža – potencijalna je opasnost.

Gotovo svaka osoba ima nekoliko madeža, a njihovo pojavljivanje određeno je tipom kože, nasleđem i spoljasnjim uzrocima, od kojih UV zračenje dokazano ima velik uticaj. Najvažnija činjenica vezana za mladeže je uzročno-posledična povezanost s melanomom, teškim oblikom tumora kože, koji u 40% slučajeva nastaje u samom mladežu ili njegovoj neposrednoj okolini. Istraživanja potvrđuju da su pojedini tipovi mladeža skloni promenama i prelasku u zloćudan oblik. Maligni melanom brzo se širi i metastazira, tako da pravovremeno otkrivanje i primerena terapija daju veće šanse za preživljavanje. Drugim rečima, ako se dijagnostikuje i hirurški odstrani u ranoj fazi, melanom je izlečiva bolest.

Nemojte misliti da je svaka pojava kožne pigmentacije melanom. Najčešće su to druge kožne promene, ali ipak procenu prepustite stručnjaku. Time ćete otkloniti strah i bojazan da se radi o ozbiljnoj bolesti, a ako je ona ipak prisutna, biće otkrivena u ranoj fazi, kad ćete imati mogućnost potpunog izlečenja.

U poliklinici Megaclinic mladeže pregledamo pouzdanim metodama koje omogućavaju praćenje sumnjivih mladeža koji se menjaju tokom vremena. Posebno je značajna metoda praćenja kod osoba s povišenim rizikom za nastanak melanoma, a to su osobe koje imaju sindrom atipičnih (displastičnih) nevusa, one koje su već lečene zbog melanoma ili drugog karcinoma kože (ili neko u njihovoj porodici), koje imaju veliki broj mladeža na telu, koje su svetle puti i vrlo osetljive na izlaganje suncu (crvenokose osobe, s pegama), koje su imale opekline od sunca u detinjstvu i adolescenciji i one koje su zbog profesije ili hobija hronično izložene UV zračenju.

Komentara
Pošalji komentar
0
Komentara
Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.