info@megaclinic.rs
Pon - pet: 07:00 – 20:00
Subota: 07:00 – 12:00

Da li se mogu javiti neželjene reakcije u toku vađenja krvi?

Da li se mogu javiti neželjene reakcije u toku vađenja krvi?

Retko i nisu za brigu.

Veoma se retko mogu javiti neželjene reakcije od kojih je vredno pomenuti pojavu modrica ili osećaj slabosti.

 

Modrice

Iako se nadamo da nijedan pacijent neće imati posledice nakon vađenja krvi, povremeno se dogodi da se na pregibu lakta pojavi modrica. Modrica može da zabrine pacijenta, pogotovo ako se pojavi nakon napuštanja laboratorije ili sledećeg dana. Ali, šta su modrice?

Modrice su posledica krvarenja ispod kože. Na primer, jak udarac koji ne ošteti kožu može da ošteti nežne krvne sudove koji se nalaze odmah ispod. Oštećeni krvni sudovi tada mogu da propuštaju male količine krvi koja se skuplja oko krvnog suda kao modrica. Vremenom poznata plavoljubicasta boja, predje u zelenu, zatim žutu, i onda bledi i nestate. Ovo može da traje i do tri nedelje, ako je modrica velika.

 

Zašto to može da se dogodi nakon davanja krvi?

Kada se igla izvadi iz ruke, krvarenje potraje dok se rupica na veni ne zatvori. Da bi se sprečilo nastajanje modrice, potrebno je da se primeni pritisak na mesto uboda igle. Ovo bi trebalo da potraje dok ne nestanu znaci krvarenja. Izostajanje pritiska na mestu uboda igle je najčešći uzrok pojave modrica.

Takođe, kada igla uđe u venu, može da se dogodi da se ošteti i suprotni zid vene. Time se stvori rupica kroz koju krv može da procuri. To se ne vidi uvek, za vreme vađenja krvi, već se pojavi nakon nekog vremena.

Još jedan uzrok pojave modrice tiče se sitnih nežnih krvnih sudova koji prolaze neposredno ispod kože kao i većih vena iz kojih se uzima krv. Kada igla uđe u ruku, može da se povredi jedan od ovih sitnih krvnih sudova i tada nastaje krvarenje. Ovo je nemoguće predvideti, jer se takvi krvni sudovi ne vide.

 

Šta može da se uradi?

Osnovni i najvažniji način sprečavanja pojave modrica je primena pritiska na mestu uboda igle sve dok krvarenje ne prestane.

Ako su rukavi na odeći tesni, zamolićemo vas da skinete taj odevni predmet. Tesan rukav može da ima efekat poveske i da izazove zastoj krvi u veni povećavajući mogućnost pojave modrice.

 

Šta vi možete da uradite?

Modrice mogu da budu bolne. Trebalo bi izbegavati podizanje tereta, jer to može da pojača bol. Međutim, lagani pokreti mogu da budu korisni. Primena hladnog obloga na mestu uboda može da ublazi nelagodu i bol.

Komentara
Pošalji komentar
0
Komentara
Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.