info@megaclinic.rs
Pon - pet: 07:00 – 20:00
Subota: 07:00 – 12:00

Interakcija hrana-lek

Interakcija hrana-lek

Određene kombinacije hrane i leka mogu biti opasne, poput čaše mleka ili isceđenog soka od grejpfruta u spoju sa antibioticima mogu izazvati nuspojavu, pa čak i vrlo burnu reakciju organizma. U nastavku teksta proverite da li pravilno kombinujete lekove sa namirnicama.

Namirnice i najveći deo lekova se uzima oralnim putem, i oboje prolaze kroz isti gastrointestinalni trakt, apsorbuju se, bore se za iste nosače, enzime, supstrate, energiju.

Interakcija hrane, dijetetskih suplemenata i lekova može biti na nivou apsorpcije, distribucije, metabolizma i eliminacije.

Na dejstvo određenih lekova itekako utiče način ishrane i vreme obroka. Između hrane i lekova postoje mnogobrojna sadejstva koja mogu izmeniti koncentraciju ili delovanje lekova. U situacijama kada se uzima jedan ili više lekova na koje hrana ima uticaja potrebno je savetovanje sa lekarom subspecijalistom za ishranu zdravih i bolesnih ljudi.

Alkohol i lekove ne treba uzimati zajedno. Ne kombinujte alkohol sa antipsihoticima, tricikličnim antidepresivima i benzodiazepinima, jer izazivaju pospanost. Nemojte piti alkohol ukoliko ste popili tabletu na bazi valerijane ili ukoliko koristite antihistaminike.

Žitarice i povrće usporavaju delovanje antidepresiva. Hrana bogata vlaknima može izmeniti delovanje tricikličnih antidepresiva, kao i molekule nekih lekova za epilepsiju i kardiotonike za srčane probleme. Vlakna usporavaju apsorpciju leka u crevima, poništavajući njegovo delovanje. Nije nužno da se iz ishrane izbaci ova vrsta hrane, već je važno da se lekovi uzimaju sat vremena pre obroka. Biljna vlakna, posebno pektin (koga ima u kori jabuke) usporavaju apsorpciju većine lekova. To pre svega važi za digoksin, jedan od lekova za srčane bolesnike, i acetaminofen, koji se uzima u slučaju raznih vrsta bolova.

Vitamin C i digestive ne bi trebalo kombinovati sa antianemicima. Ako ste na terapiji antianemicima, pažljivo konzumirajte voće, jer je bogato vitaminom C i može izazvati poremećaj u količini gvožđa, a postoji opasnost i od trovanja.

Mleko i mlečni proizvodi poništavaju dejstvo nekih antibiotika. Hrana koja obiluje kalcijumom, kao mleko i sir, može poništiti delovanje nekih antibiotika (tetraciklina). Primenu antibiotika poput Dovicina, Doksiciklina i Vibramicina treba izbegavati u kombinaciji sa mlekom.

Treba biti oprezan sa voćem, pogotovo sa sokom od grejpfruta. Prema poslednjim istraživanjima glavni krivci za moguće neželjene posledice jesu biflavonoidi, naringin-naringenin i furokumarin – materije kojima je grejpfrut bogat. Te materije povećavaju koncentraciju antihistaminika u krvi i sedativa. Isti učinak imaju i na imunosupresore (koji se koriste nakon transplantacije), statine (lekovi protiv masnoće u krvi), protivzapaljenske lekove kao što su kortikosteroidi.

Upotreba soli u kombinaciji sa tabletama za povišen pritisak. Ako uzimate ACE inhibitore (lekove za srce i krvni pritisak), veća količina kalijuma, koga ima dosta u morskoj soli, može izazvati aritmiju. Ne uzimajte ovu vrstu soli ako pijete antidepresive na bazi litijuma, jer u tom slučaju kalijum povećava koncentraciju aktivne supstance i može izazvati brojne nuspojave.

Iznutrice i morski plodovi ne idu sa barbituratima. Ako su vam propisani barbiturate (protiv depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja), izbegavajte namirnice bogate vitaminom B12 poput jetre, moskih plodova, pivskog kvasca. Mešanje ovih supstanci može poništiti učinak terapijskog dejstva leka.

Komentara
Pošalji komentar
0
Komentara
Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.