info@megaclinic.rs
Pon - pet: 07:00 – 20:00
Subota: 07:00 – 12:00

Osteopatija u cilju lečenja glavobolja, vrtoglavica, bola u vratu, leđima i mišićima

Osteopatija u cilju lečenja glavobolja, vrtoglavica, bola u vratu, leđima i mišićima

ŠTA JE OSTEOPATIJA?

Osteopatija je manuelna i holistička oblast medicine. To znači da se za lečenje koriste ruke a da se ljudsko telo posmatra kao celina. U osteopatskom radu koriste se različite tehnike počevši od mekotkivne masaže do tehnika osteopatske manipulacije. Osteopatija je grana medicine usmerena na organizam u celini, pronalazeći i odstranjujući uzroke koji su doveli do bolesti.

Osteopatski pristup problemu je pomoći pacijentu da se oslobodi bolova i loše pokretljivosti u nekom od zglobova, ali i tražiti uzroke koji su doveli do takvog zdravstvenog stanja, te se koncentrisati u tom smeru kako se disfunkcije i problemi ne bi ponavljali.

Najčešće indikacije za Osteopatski tretman je hronična glavobolja, vrtoglavica, bol u vratu i leđima, diskus hernija, išijas, bol u mišićima i mnogi drugi.

Bolni sindrom kičmenog stuba je drugi najčešći uzrok obraćanja lekaru (odmah iza obične prehlade) i vodeći je uzrok odsustva sa posla u svetu.

Kičma je formirana kao najprezniji mogući osovinski sistem, ali i kao takva nije savršena, o čemu svedoči sve veći broj obolelih. Bol u kičmi je najčešće posledica diskus hernije ili fasetnog sindroma, ali nekada može biti i odraz ozbiljnije bolesti, kada zahteva dopunsko ispitivanje. Zbog toga je potrebno da se bolesnik u slučaju dugotrajnog bola u kičmi obrati neurologu na pregled da bi se ustanovilo poreklo bola što utiče na dalje lečenje. 

Ukoliko se pregledom i dopunskim analizama utvrdi da je bolni sindrom kičme podoban za lečenje osteopatijom, pristupa se istoj u jednoj, dve ili više seansi. 

 

OSTEOPATSKO LEČENJE

Kroz laganu palpaciju osteopata utvrđuje gde se nalazi napetost i blokada koja je uzrok bola, smanjene pokretljivosti i loše cirkulacije. Primenom osteopatskih tehnika, terapeut oslobađa napetost u tkivu i poboljšava prokrvljenost, što utiče na smanjenje bola i poboljšanje pokretljivosti. 

Osteopatija je stručna upotreba pasivnog pokreta zgloba, kako unutar, što se naziva mobilizacija, tako i preko aktivnog opsega pokreta, što se naziva manipulacija. Ona uključuje fizičke metode kao što je high velocity low amplitude tehnika, u prevodu brzi, kratkotrajni pokret male amplitude, tehnika produžena istezanja i tehnika mišićne energije.

Istraživanja su pokazala da osteopatija kada se kombinuje sa drugim metodama lečenja daje bolji pozitivan ishod kod bolesti kičmenog stuba. 

 

KOME SE PREPORUČUJE?

Preporuje je svim osobama koje imaju probleme ne samo sa zglobovima i mišičima već i sa unutrašnjim organima, sa opštim lošim zdravstvenim stanjem, hroničnim umorom, osećajem nedovoljne životne energije, glavoboljama kao i psihološkim problemima u društveno-socijalnim situacijama.

 

U našoj poliklinici možete obaviti osteopatski tretman kod lekara specijaliste neurologa Dr Aleksandra Delić. Preglede možete zakazati putem sajta, el. pošte (info@megaclinic.rs) ili putem naših brojeva telefona: 024 557 789 · 024 559 828 · 024 534 314 · 065 554 78 90
Komentara
Pošalji komentar
0
Komentara
Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.