info@megaclinic.rs
Pon - pet: 07:00 – 20:00
Subota: 07:00 – 12:00

Hematologija

Hematologija izučava krvne ćelije i krvnu plazmu. Broj, veličina i morfologija ćelija omogućavaju detekciju i dijagnozu bolesti krvnih ćelija, ali i mnogih sistemskih oboljenja koja utiču na krvne ćelije.


Krvna slika sa leukocitarnom formulom tj. kompletna krvna slika se koristi u cilju utvrđivanja opšteg zdravstvenog stanja, dijagnozu i praćenje niza oboljenja koja utiču na pojedine ili sve elemente krvne slike npr. anemije, poremećaji koagulacije, infekcije, zapaljenska stanje i maligna obolenja. Kompletna krvna slika podrazumeva odeđivanje ukupnog broja leukocita, eritrocita, trombocita, hemoglobina i hematokrita.


Uz krvne slike vrlo često se radi i sedimentacija eritrocita. Sedimentacija je brzina kojom se krvne ćelije izdvajaju iz seruma. Sedimentacija eritrocita se koristi kao pomoć u utvrđivanju prisustva zapaljenskog procesa u stanjima kao što su infekcije, autoimune bolesti ili tumori. Takođe se koristi kao pomoć u dijagnostici i praćenju niza specifičnih stanja (sistemski vaskulitis, temporalni arteritis, reumatska polimialgija ili reumatoidni artritis).

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.