info@megaclinic.rs
Pon - pet: 07:00 – 20:00
Subota: 07:00 – 12:00

Sreća tri puta veća

Sreća tri puta veća

Trojke rođene zahvaljujući procesu inseminacije

Juče se u subotičkoj Opštoj bolnici Žužani i Rolandu Tancoš obistinila želja da postanu roditelji kada su dobili trojke zahvaljujući uspešnoj inseminaciji koju je obavio prim. dr Aleksandar Radulović u poliklinici Megaclinic.

Žužana je na svet donela dve devojčice Aliz i Fani, teške 1950 i 2180 grama i dugačke 42 i 44 centimerata, i dečaka Teodora, teškog 2450 grama i dugačkog 45 centimetara. Prema rečima prim. dr Radulovića, koji je pratio trudnoću od samog početka, novorođenčad su na svet došla carskim rezom, što je u potpunosti normalno kod višeplodnih trudnoća, kao što je ova.

– Majka je u normalnom postoperativnom praćenju, trenutno se nalazi u šok sobi, u normalnom stanju posle ovakvih porođaja, a očekuje se da posle 48 sati bude na Odeljenju. Novorođenčad su na dodatnoj intenzivnoj nezi, jer se kod ovakvih trudnoća očekuje određeni tip nezrelosti, te se sa kiseonikom potpomaže njihovo sazrevanje – rekao je prim. dr Radulović

Prim. dr Aleksandar Radulović, supspecijalista steriliteta i fertiliteta i Upravnik službe za ginekologiju i akušerstvo u subotičkoj Opštoj bolnici, se uspešno bavi reproduktivnom medicinom, na tom polju ima odlične rezultate i time je u mogućnosti da pomogne parovima koji se bore sa neplodnošću. Inseminacija, koju dr Radulović uspešno obavlja u našoj poliklinici, predstavlja proces obrade semena muškog partnera (sperme) i njegovo veštačko unošenje u matericu ženskog partnera u spontanom ili indukovanom ovulatornom ciklusu. Na dan inseminacije potrebno je da muški partner da uzorak sperme za inseminaciju. Ovaj proces može biti jedan od vidova lečenja neplodnosti i predstavlja najjednostavniji oblik asistiranog oplođenja.

Tajming kod insemincije je veoma bitan, jer se insemincija radi ili neposredno pre ili odmah nakon ovulacije. Postoji nekoliko metoda koje su lekarima na raspolaganju kako bi se utvrdio tačan termin inseminacije kao što su ultrazvučni pregledi i određivanje nivoa luteinizirajućeg hormona. Inseminacija, koju dr Radulović obavlja uz asistenciju biologa naše poliklinike, je jednostavna i traje od 5 do 10 minuta i u najvećem broju slučajeva je potpuno bezbolna. Dve nedelje nakon inseminacije potrebno je da se uradi test iz krvi kako bi se ustanovila trudnoća.

Komentara
Pošalji komentar
0
Komentara
Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.