info@megaclinic.rs
Pon - pet: 07:00 – 20:00
Subota: 07:00 – 12:00

CTG pregled u trudnoći

CTG  pregled u trudnoći

Kardiotokografija (CTG ili non-stres test) je dijagnostička metoda pomoću koje se prate kontrakcije materice i srčana radnja ploda. Najčešće se koristi u trećem trimestru trudnoće i preporučuje ga lekar ginekolog. Beleženjem rada srca u vremenu i tonusa materice proverava se trenutno stanje u kom se nalaze i mama i beba i u kom stadijumu je tekuća trudnoća.
 

ZBOG ČEGA SE RADI CTG U TRUDNOĆI?
 

Cilj je da se utvrdi kondicija deteta, da li postoji neka smetnja ploda, ali i da li postoje kontrakcije materice koje trudnica još ni ne oseti. Normalan rad bebinog srca je između 110 i 160 otkucaja u minuti, a kada se beba pomera – povećava se i to ne treba da brine majke ukoliko vide na zapisu. Zahvaljujući CTG pregledu može se utvrditi i na koji način kontrakcije materice utiču na bebu, njenu aktivnost, stanje i otkucaje srca. Kontrakcije materice odnosno njihova jačina se meri skalom od 0 do 100. Kontrakcije koje su veće od 60 mogu indikovati na otvaranje grlića, a kontrakcije jačine između 80 i 100 smatraju se porođajnim.

 

KOLIKO DUGO TRAJE CTG PREGLED?

Sam pregled traje između 20 i 60 minuta (u zavisnosti od toga kako je aparat namešten) gde trudnica mora mirno, ali opušteno da leži na jednoj strani tela ili na leđima, dok joj se oko stomaka vežu dva pojasa. Potrebno je da beba tokom ovog pregleda bude budna i aktivna, kako bi mogao da se isprati rad bebinog srca tokom kretanja i u odnosu na stanje mirovanja.

 

KADA JE PRAVO VREME ZA CTG?
 

Pravo vreme za CTG pregled je kraj trećeg trimestra, odnosno deveti mesec trudnoće, kada ginekolozi najčešće preporučuju da se CTG pregled obavi jednom nedeljno kako bi se preventivno ispratilo stanje bebe sa početkom u 36. nedelji. Ginekolog takođe može CTG preporučiti i ukoliko postoji sumnja da su pokreti bebe usporeni odnosno da su neredovni, ali i ukoliko ima sumnju da postoji problem u delu gde posteljica smanjuje dotok krvi do bebe te je i otežan rad srca ploda.Takođe, ovaj pregled se preporučuje i u slučaju je smanjena količina plodove vode, ukoliko trudnica ima probleme sa dijabetesom ili hipertenzijom, ali i kada je blizanačka trudnoća. Rezultati CTG-a će biti od pomoći ginekologu u vezi sa narednim koracima prilikom vođenja samog kraja trudnoće.
 

DA LI POSTOJI RIZIK TOKOM CTG PREGLEDA?
 

CTG je neinvazivna dijagnostička metoda koja ne može nauditi kako ni trudnici tako ni bebi. 
Za ovaj pregled nije potrebna nikakva posebna priprema, poželjno je za majku da obuče udobnu odeću koja neće smetati njoj ni bebi tokom pregleda. U našoj poliklinici možete uraditi CTG pregled svakog radnog dana od 7h do 20h i subotom od 7 12 časova.

 

Pregled možete zakazati putem sajta, el. pošte (info@megaclinic.rs) ili putem naših brojeva telefona: 024 557 789 · 024 559 828 · 024 534 314 · 065 554 78 90

 

Komentara
Pošalji komentar
0
Komentara
Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.