info@megaclinic.rs
Pon - pet: 07:00 – 20:00
Subota: 07:00 – 12:00

Mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje i blagostanje: neka postane globalni prioritet za sve


Svetski dan mentalnog zdravlja se širom planete obeležava 10. oktobra. Ovogodišnji Dan mentalnog zdravlja nosi slogan: „Mentalno zdravlje i blagostanje: neka postane globalni prioritet za sve”.

Mentalno zdravlje je jednako važno kao i fizičko, ali je nažalost i dalje tabu tema. Kao što često razgovaramo o tome kada nas nešto boli i ne osećamo se fizički dobro, tako bi trebalo da možemo barem sa jednom osobom da pričamo kada se psihički ne osećamo najbolje.

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo mentalnog poremećaja. Ono je definisano kao stanje blagostanja u kojem svaka osoba ostvaruje svoj potencijal, nosi se sa svakodnevnim stresom života, da može produktivno raditi i u mogućnosti je da doprinosi svojoj zajednici.

 

“Zdravlje predstavlja kompletno fizičko, mentalno i socijalno blagostanje, a ne samo odsutvo bolesti i nemoći”. Svetska zdravstvena organizacija (SZO)

 

Šta utiče na naše mentalno zdravlje?

Hronični stres i iskustva sa traumom mogu negativno uticati na mentalno, ali i fizičko zdravstveno stanje. Faktori koji utiču na promenu mentalnog zdravlja i narušavane istog su: siromaštvo, nezaposlenost, loše obrazovanje, organizacija društva, organizacija lečenja, smeštaja i kvalitet stanovanja, zloupotreba u detinjstvu i odrasloj dobi, porodični odnosi, životne navike, radno okruženje, fizičko i društveno okruženje, društvena podrška, stigma, izolacija i mnogi drugi. Mnogi od ovih faktora mogu se eliminisati društvenom akcijom zajednice čime se smanjuje rizik psihičkih poremećaja i poboljšava mentalno zdravlje.

 

Koji su znakovi upozorenja na problem sa mentalnim zdravljem?

Promene u načinu na koji se osoba oseća ili deluje može biti znak upozorenja na problem mentalnog zdravlja. Drugi znaci su:

  • gubitak interesa za aktivnosti koje su obično ugodne;
  • doživljavanje uporne tuge ili osećanja praznine;
  • osećaj teskobe ili stresa;
  • anksioznot, osećaj nervoze i nepripadnost društvu

Traženje pomoći nije slabost već snaga. To je prikazivanje samosveti osobe, snage i hrabrosti pri traženju pomoći u teškim situacijama.

 

Ko nam može pomoći u ovakvim situacijama?  Zajednica.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da su najbolji rezultati lečenja ljudi sa problemima mentalnog zdravlja koje postižu kada tretman organizovan u zajednici, odnosno kada postoje dostupne usluge koje promovišu oporavak i socijalnu inkluziju. Oporavljajući se podrazumeva osnaživanje lica da oni vode život sa smislom, da postignu željene ciljeve i imaju osećaj pozitivne pripadnosti zajednici.

 

Kako da pomogneš sebi ili dugima?

Ukoliko primetiš da neko ima problem u tvojoj blizini, pokretanje razgovora je dobar prvi korak. Nekoliko jednostavnih reči ohrabrenja može pomoći vašim voljenima da se osećaju prijatnije da se otvore i zatraže pomoć ako im je potrebna. Sjajan način da to uradite je da ih podsetite da ste tu ste za njih, bez obzira na sve i da ćete im pomoći na način koji im odgovara.

U slučaju da u svojoj blizini nemate blisku osobu ili osobu od poverenja sa kojom bi mogli da podelite vašu teskobu, za to uvek postoje stručna lica kao što su psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri koji su uvek spremni da saslušaju vaše probleme i pruže adekvatnu pomoć.

 

Važni brojevi telefona koji mogu pomoći u problemu sa mentalnim zdravljem

 

Centar Srce za prevenciju samoubistva 0800 300 303 - besplatan broj, dostupan svakog dana od 14 do 23h

NADEL Linija za roditelje 0800 007 000 – besplatan broj, dostupan svakog dana od 16 do 22h

Klinika dr Laza Lazarević Nacionalna linija za pomoć adolescentima 0800309 309 (opcija 3)

Klinika dr Laza Lazarević Nacionalna linija za prevenciju samoubistva 0800309 309 (opcija 1)

SOS ženski centar 021 422 740 - besplatan broj, dostupan svakog dana od 17 do 21 h

 

Komentara
Pošalji komentar
0
Komentara
Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.