info@megaclinic.rs
Pon - pet: 07:00 – 20:00
Subota: 07:00 – 12:00

Oktobar - Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Oktobar - Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

 

Rak dojke predstavlјa vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti kod žena. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje oko 2.260.000 obolelih žena, od kojih oko pola miliona premine od istoimene bolesti.

Ove brojke nas podsećaju i ujedno ukazuju na ozbiljnost problema obolevanja od raka dojke, ističući važnost svakodnevnog praktikovanja zdravog stila života, redovnog samopregleda dojki najmanje jednom mesečno i redovnog odlaska na ultrazvučni ili mamografski pregled u sklopu skrining pregleda ili saveta lekara.

Veoma je važno da se žene same pregledaju, ili da učestvuju u organizovanim lekarskim pregledima za rano otkrivanje i prevenciju karcinoma dojke.

 

Koji su najčešći faktori rizika?

  • Ženski pol
  • Uzrast: što je osoba starija veći je rizik od obolevanja. Više od tri četvrtine obolelih je iznad 50 godina starosti.
  • Lična istorija bolesti: žene koje su se već lečile od karcinoma dojke u većem su riziku od ponovnog nastanka karcinoma kako na istoj dojci tako i na drugoj dojci.
  • Porodična istorija bolesti: neko od bliskih srodnika (majka, sestra) imao je karcinom dojke.
  • Rana prva menstruacija i kasna menopauza
  • Drugi faktori rizika: žene koje nisu rađale ili su prvi porođaj imale nakon 30. godine života, prekomerna telesna težina, nedovoljna fizička aktivnost i prekomerna konzumacija alkohola i nikotina.

Kada se rak dojke otkrije na vreme, devet od deset žena se može izlečiti.

 

Zašto je važno uraditi preventivni pregled?

Redovni preventivni pregledi su najefikasniji i jedini pouzdan način očuvanja i unapređenja zdravlja. Uključuju i samopregled i čitav niz dijagnostičkih metoda koje su bezbolne, udobne i izuzetno precizne.

Preporuke su da svaka žena posle 20. godine treba jednom mesečno da radi samopregled dojki, između 5. i 10. dana od početka menstrualnog ciklusa. Žene u menopauzi uvek obavljaju pregled istog dana u mesecu. Mesečnim samopregledom dojki upoznajete strukturu svojih dojki i na taj način prepoznajete sve nove promene na njima. Ukoliko tokom pregleda dojki primetite povećanje dojke koje ranije nije postojalo, čvorić, kvržicu ili zadebljanje na bilo kom delu dojke, promenu boje i izgleda kože dojke sa crvenilom, pojavu nabora, iscedak iz bradavice (van perioda dojenja), promena izgleda bradavica koje se uvlače, čvor u pazuhu, potrebno je da se konsultujete sa lekarom.

 

 

 

 

 

Pored redovnog samopregleda dojki, ultrazvučni pregled dojke je najčešća metoda izbora za pregled žena do 35 godina. Pregled može da traje i do 30 minuta, a najbolje ga je obaviti između 5. i 15. dana ciklusa, kada su dojke manje bolne i napete, kod specijaliste radiologa koji je obučen za ovu vrstu pregleda.

Mamografija je metoda izbora za skrining žena posle 50. godine, kao i žena posle 40. godine sa faktorima rizika za nastanak raka dojke, posebno kod žena sa pozitivnom porodičnom anamnezom raka dojke kod bliskih srodnika. U skriningu, digitalna mamografija se koristi kao primarni test.

Samopregled dojke je dragocena dopunska metoda kojom sama žena može blagovremeno uočiti različite promene u građi dojke. Međutim, važno je ne zanemarivati redovne sistematske preglede, koje sprovodi visokokvalifikovano medicinsko osoblje, jer se metodama vizualizacije (ultrazvuk) mogu videti čvorići ili druge promene koje još uvek nisu dovoljne veličine da bi se osetili dodirom.

Rak dojke je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, i zbog toga je veoma važno znati da  pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i dalјim kontinuiranim tretmanom, moguće je spasiti puno života i značajno unaprediti kvalitet života obolelih žena.

 

U našoj poliklinici možete obaviti preventivan ultrazvučni pregled kod lekara specijaliste radiologije, kao i konsultaciju kod ginekologa nakon samopregleda dojki. Preglede možete zakazati putem sajta, el. pošte (info@megaclinic.rs) ili putem naših brojeva telefona: 024 557 789 · 024 559 828 · 024 534 314 · 065 554 78 90

 

 

 

 

Komentara
Pošalji komentar
0
Komentara
Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.