info@megaclinic.rs
Pon - pet: 07:00 – 20:00
Subota: 07:00 – 12:00

Pripreme za laboratorijske analize

Pripreme za laboratorijske analize

 

Pred dolazak na laboratorijske analize, važno je da imate na umu pravila kojih se treba pridržavati kako bi rezultati bili merodavni i pouzdani. Oni često zavise upravo od kvaliteta pripreme pacijenta. Svaka analiza iziskuje različite pripremni proces, a mi vam navodimo spisak najvažnijih.

 

Osnovna priprema za rutinske analize krvi

Osnovna priprema za vađenje krvi često se svodi na uzdržavanje od jela dvanaest sati pred uzorkovanje. Međutim, dan pred rutinske analize krvi pokušajte da smanjite unos slatkiša i masne hrane. Prekomerno konzumiranje alkohola, kafe i cigareta, nedostatak sna i veći fizički napor takođe znatno mogu da utiču na rezultate analiza, te i sa njima treba biti oprezan.

Onog jutra kada vadite krv ne bi trebalo ništa da jedete i pijete. Dozvoljena je samo negazirana voda, i to do 400 ml. U slučaju da uzimate redovnu terapiju lekove, insulinske ili dijetetske preparate, informišite laboranta pre samog vađenja krvi.

 

Uputstvo za pacijente posle vađenja krvi iz vene

Nakon venskog vađenja krvi, a u cilju sprečavanja nastanka modrice ili hematoma, važno je poštovati proceduru nakon što se uzorkovanje završi. Pošto vam je laborant izvadio krv, držite ispravljeno ruku, čvrsto pritisnite vaticu na mestu uboda, a zatim je držite do prestanka krvarenja, a najmanje pet minuta.


Na taj način ćete zaustaviti krvarenje, ali i sprečiti nastanak krvnog podliva. U slučaju da ste na antikoagulantnoj terapiji ili pijete lekove koji produžavaju vreme koagulacije (Aspirin, Andol) vaticu držite najmanje 10 minuta.

Koliko god da se dobro osećate tokom samog vađenja krvi, nikako ne ustajte naglo, već sačekajte u čekaonici određeno vreme. Nakon toga izbegavajte obavljanje fizičkih poslova rukom iz koje ste vadili krv, nemojte da nosite teret i propustite odlazak u teretanu tog dana.

 

Priprema za pregled urina

Za opšti pregled urina i za određivanje koncentracije pojedinih supstanci u istom donosi se prvi jutarnji urin. Njega treba doneti u sterilnoj posudi iz apoteke, i to najkasnije dva sata nakon mokrenja.

Dan pred analizu urina ne bi trebalo piti veće količine vode i drugih napitaka, kako bi jutarnja mokraća bila što koncentrovanija. Takođe, nemojte uzimati diuretike i lekove koji podstiču lučenje mokraće.

 

Priprema za davanje stolice (Okultno krvarenje bez dijete)

Pre nego što donesete stolicu na testiranje u laboratoriju, važno je da znate da nedelju dana pre analize ne bi trebalo da uzimate lekove koji mogu dovesti do krvarenja u digestivnom traktu.

U slučaju dijareje, menstruacije, hematurije ili hemoroidnog krvarenja, test je takođe potrebno odložiti.

Uzorak uzmite kašičicom koju ste dobili u originalno zapakovanoj bočici. Količina stolice treba da bude veličine lešnika, a uzorak možete uzeti i veče pre planiranog dolaska u laboratoriju, ali ga držite na hladnom mestu.

 

Uputstvo za prikupljanje 24 h urina

Tokom analize urina koji se sakuplja 24 časa u flašu sa konzervansom, odnosno sa kiselinom koju dobijate u laboratoriji, takođe je veoma važno ispoštovati proceduru.

Naime, prva jutarnja mokraća se odbacuje, a sva druga u toku dana i noći se sakuplja u flašu sa pomenutim konzervansom, koja se čuva na hladnom i tamnom mestu. Sakupljanje mokraće se završi sledećeg dana zaključno sa prvom jutarnjom porcijom koja se doda u tu flašu.

Dva dana pre nego što počnete da prikupljate celodnevni urin, kao i na taj dan, nemojte da uzimate alkoholna pića i vitamine. Dan ranije i na sam dan određen za sakupljanje, pacijent ne bi trebalo da uzima ni propisanu terapiju, ali bi svakako trebalo da se konsultuje sa lekarom. Laborantu bi, pri davanju uzorka, takođe trebalo napomenuti koji su lekovi uzimani bez prekida. U tom periodu nemoje da jedete banane, orahe, lešnike, bademe, te da pijete kafu.

U slučaju da imate neku neodumicu pred dolazak u MegaClinic Lab laboratoriju, naše ljubazno osoblje takođe vam stoji na raspolaganju. Cilj svih nas jeste da analize budu uspešno obavljene, kako bi pacijenti blagovremeno dobili odgovarajuću terapiju.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Komentara
Pošalji komentar
0
Komentara
Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.