info@megaclinic.rs
Pon - pet: 07:00 – 20:00
Subota: 07:00 – 12:00

Kako se pravilno leči prehlada

Kako se pravilno leči prehlada

Od prehlade najčešće obolimo u jesenjim i zimskim mesecima, uglavnom zato što se po hladnom vremenu češće i duže zadržavamo u zatvorenim prostorijama, što povećava mogućnost prenosa virusa. Koji su simptomi prehlade i kako se pravilno lečiti?

Kod prehlade ili kijavice, posle početnog osećaja suvoće i pečenja u nosu, nastaje bistra i serozna, a zatim viskozna zamućena sekrecija iz nosa, zapušenost nosa i otežano disanje, a nekada i povišena telesna temperatura. Po pravilu postoji nadražaj sa kijanjem i suvim kašljem, a kasnije kada se inflamacija spusti na bronhije, kašalj može ostati produktivan sa iskašljavanjem.

Lečenje obuhvata odmaranje, uz dosta uzimanja toplih napitaka koji će pomoći u rehidrataciji organizma. Pogrešno je za lečenje prehlade upotrebljavati antibiotike, jer su ti lekovi nemoćni protiv virusa koji su uzročnici prehlade.

Terapija je simptomatska i obuhvata oralnu primenu antipiretika i analgetika (paracetamol, ibuprfen, acetilsalicilna kiselina) i antitusika (Levopront, Omnitus), nakon što kašalj postane produktivan antitusik zamenite sa mukolitikom (Ambroksol, Bisolvon, Prospan, Mucodyne, acetilcistein-ACC i Fluimucil) i uz ograničenu lokalnu primenu vazokonstriktora kao kapi za nos (Olynth, Nafazol ili Operil).
Većina lekova i preparata koji se koriste u terapiji se kupuju bez recepta, zato je neophodno obavestiti pacijente o rizicima kojima su izloženi upotrebom ovih lekova. Zbog svega navedenog vrlo je korisno imati sledeće informacije:

-Acetilsalicilna kiselina ne sme se davati deci ispod 16 godina starosti. Ako se koristi za lečenje povišene temperature ili virusne infekcije kao sto su ovčije boginje ili grip, kod mladih osoba (ispod 16 godina starosti) može da izazove Rejev sindrom.

-Antitusike u obliku sirupa za kašalj ne treba davati deci do 2 godine starosti, jer nemaju razvijen refleks kašlja.

-Fluimucil davati između obroka.

-Nemojte nasumično da koristite kapi za nos. Prekomerna upotreba ovih preparata može da dovede do trajnog oštećenja sluzokože nosa i zavisnosti. Ne koristite kapi duže od sedam dana, a kapaljku može da koristi samo jedna osoba zbog mogućnosti infekcije.

-Paracetamol se ne sme uzimati prečesto, jer može izazvati oštećenje jetre.

-Fluimucil i Paracetamol se ne mogu koristiti istovremeno, jer je acetilcistein (fluimucil) antidot paracetamolu, pa treba skrenuti pažnju roditeljima da prave razmak u terapiji, ili bi se Fluimucil mogao zameniti nekim biljnim sirupom na bazi jagorčevine ili bokvice, koji takođe olakšavaju iskašljavanje.

Uz preporuku da se tokom lečenja dobro odmorimo, pijemo mnogo tečnosti i ojačamo imunitet, takođe je vrlo bitno da sprečimo dalje širenje infekcije na članove porodice, kao i kolege. Ako nema komplikacija, bolest prolazi u roku od jedne nedelje. To vreme moramo odvojiti samo za sebe i svoje zdravlje.

Insulinska rezistencija
06.06.2021.
Insulinska rezistencija Opširnije
Komentara
Pošalji komentar
0
Komentara
Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
    Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.